Verejné hlasovanie o najlepší interiér INSAID AWARDS 2020 OTVORENÉ .m – INSAID AWARDS

Verejné hlasovanie cez smartphone - oznam

Milí priatelia, hlasovanie cez telefón nie je zatiaľ dostupné. Pre hlasovanie otvorte túto stránku na notebooku, PC, tablete alebo väčších obrazovkách. Ďakujeme pekne za pochopenie.
Hlasovanie verejnosti
  • <p id="P1">Privátny interiér </p>
  • <p id="P2">Pracovisko</p>
  • <p id="P3">Občiansky interiér</p>
  • <p id="P4">Horeca</p>
  • <p id="P5">Obchod</p>
  • <p id="P6">Študent</p>
  • Privátny interiér
    RODINNÝ DOM LEVOČA, REKONŠTRUKCIA | Mesto
    Autori | Richard Kráľovič
    Spoluautori | Zuzana Kráľovičová
    Firma, ateliér | Richard Kráľovič architekti | http://www.rkralovic.com
    Foto | Peter Čintalan (DYNAMEETstudio)

    Autorský popis | Pôvodne starší dom s úpravami v 19. a 20. storočí, sa nachádza priamo v historickom centre mesta Levoča, “za hradbami”.
    "Keď som na začiatku tento dom kúpil, nebol som z neho veľmi nadšený," spomína investor. "Mala to byť skôr rozumná investícia". Posledné využívanie objektu ako jedáleň i zanedbanie údržby sa podpísali pod biednu vizáž; pod ňou sa však ukrývali mnohé hodnotné vrstvy, ktoré sa návrhom a postupnou realizáciou poodhaľovali.
    Zadaním bol návrat k pôvodnej obytnej funkcii, zmena dispozičného riešenia, nahradenie nevyužitého pôjdu vstavbou obytného podkrovia s kompletnou výmenou strešnej krovovej konštrukcie a vytvorením nových prvkov - západnej terasy a vikiera na severnej strane, rekonštrukcia fasády a sanácia pivničných múrov s následným odhalením nádherných zaklenutých pivničných priestorov. To všetko s cieľom dať domu opäť dušu a vytvoriť atmosféru pre pulzujúci rodinný život. Predložený návrh sa líšil od majiteľových pôvodných predstáv, no dokázal obslúžiť želané funkcie oveľa lepšie.
    Priestory nadobudli veľkorysý charakter a v súlade s integritou pôvodnej historickej stavby majú zmysluplné prepojenie a sú postavené na otvorenom a komunikatívnom princípe . Vstup do domu, umiestnený v jeho strede, nadväzuje na predsieň so schodiskom; ďalej pokračuje cez veľkú obývaciu izbu otočenú do záhrady a chodbu umiestnenú pozdĺž slepého múru susediaceho s vedľajším domom; cez kuchyňu sa vracia spať do predsiene. Na prízemí okrem toho našli svoje miesto ešte dve ďalšie izby a veľká kúpeľňa s netypickou orientáciou priamo do ulice. Podkrovie tvorí privátna zóna – spálňa, dve detské izby a kúpeľňa.
    Synergia historického a nového sa prejavila aj v citlivom spracovaní starších, zdanlivo nepotrebných častí. Nové uplatnenie našli zostarnuté drevené hranoly zbúraného krovu, tehly - "pôjdovky" ako dlažba do časti pivnice, či fragment historického nápisu, ktorý bol zabudovaný do steny v kuchyni. Všetko je súčasťou starého príbehu domu, ako architekt zasa týmito úpravami prispievate k jeho pokračujúcej histórii.
    Interiérové riešenie je účelné a prívetivé. Jemne zladené akordy farieb doznievajú na dizajnérskych svietidlách; pomyselné srdce domu - kuchyňa si užíva stropné osvetlenie dopadajúce cez svetlík "pretínajúci" podkrovie ako umelecká inštalácia "light artu"; vstavané šatníkové skrine v matnom laku integrujú vo svojom telese obloženie dverí; alebo "prešmyčka živlov", keď sa v nike kuchynskej steny - pôvodne kozub, ocitá miesto ohňa voda v akváriu.
    Podobne ako v minulosti sa použili miestne tradičné materiály, všetok nábytok a atypické prvky sú riešené na mieru miestnymi remeselníkmi od masívnych dverí až po detail kľučiek, madiel či kováčskych detailov.

    Úžitková plocha 356 m2

  • Pracovisko
  • Občiansky interiér
    REKONŠTRUKCIA INTERIÉRU NÁSTUPNEJ STANICE LANOVKY - SKALNATÉ PLESO - LOMNICKÝ ŠTÍT | Mesto
    Autori | Mgr. art. Patrik Bujňák
    Spoluautori | Mgr. art. Patrik Bujňák, Ing. arch. Lukáš Sečka, PhD., Ing. arch. Igor Cziel, Mgr. art. Mária Bujňáková, Mgr. art. Michaela Bujňáková, PhD.
    Firma, ateliér | Mgr. art. Patrik Bujňák - FURNICOOLTURE | http://www.furnicoolture.com
    Foto | Ing. arch. Igor Cziel

    Autorský popis | Predmetom tejto štúdie je komplexný návrh dizajnového riešenia interiéru v priestoroch nástupiska lanovky, vedúcej na Lomnický štít, v budove stanice na Skalnatom Plese. Plošná výmera riešeného priestoru je 117 m2. V súčasnosti je priestor, v ktorom sa návštevníci - cestujúci pohybujú skôr prevádzkovou chodbou. Požiadavkou bolo zatraktívniť priestory jedinečného miesta - bodu odkiaľ sa lanovkou vieme dostať na najvyšší bod na Slovensku - Lomnický štít. Celý riešený priestor je rozdelený do piatich častí, ktoré návrh sceľuje do jedného konzistentného celku atraktívneho pre návštevníka. Do kvalitatívne inej pocitovej dimenzie dostávajú priestor prvky ako jednotná nášľapná vrstva podlahy v celom priestore, materiálovo upravené povrchy stien a obklady z veľkoformátových drevovláknitých dosiek Valchromat, nové osvetlenie, prezentačné a informačné plochy či lamelový podhľad. Prvá miestnosť, do ktorej človek cestou k lanovke vkročí, je priestor chodby so schodiskom, definovaný ako informatívno-edukačný a nachádza sa v ňom tzv. časová os, prezentujúca dôležité míľniky z histórie lanovky. Pohyb návštevníkov je tu obojsmerný. Ďalej návštevník prejde výstupným priestorom a dostáva sa do medzipriestoru, prezentujúceho lanové cesty, cesty vedúce na vrchol. Umiestnenie a schéma centrálneho líniového osvetlenia je konceptuálnym odkazom na prvé zdolávanie vrcholu Lomnického štítu. Hľadania a určovania horolezeckých trás. Následne po prechode cez kamennú stenu, tvorenú polygonálnym obkladom, sa človeku naskytne možnosť vidieť cieľ cesty - pri dobrej viditeľnosti priamo vrchol Lomnického štítu. Umožňuje to presklená stena a historický ďalekohľad na osi hlavnej lanovej dráhy, akoby zo skalnej praskliny otočenej priamo na cieľový vrchol. Čakanie celej skupiny návštevníkov na lanovkovú kabínku je v najväčšej miestnosti spríjemnené videoprezentáciou, ukazujúcou aktuálne kamerové zábery z vrcholu Lomnického štítu. V miestnosti je tiež možnosť sedenia, počas čakania na kontrolu lístkov a samotný nástup pod dozorom odborného personálu obsluhy lanovky. Nasleduje prechod cez turniket a už len cesta priamo na vrchol.

    Neobvyklé požiadavky investora:
    Nutné zachovanie a rešpektovanie pôvodných kamenných obkladov z viacerých hľadísk. Zachovanie tohto pôvodného architektonického prvku a zároveň potenciálne vysoké predraženie investičných nákladov v prípade odstránenia a prepravy materiálu obkladu zo stanice.

    Zvláštne okolnosti a špecifikácie rekonštrukcie:
    - Drsné poveternostné podmienky pôsobenia na interiér počas obdobia zimy - nízke teploty, vlhkosť. Nadmorská výška stanice: 1754 m
    - Vysoko frekventovaný priestor
    - Striktne ohraničená doba realizačných prác mimo letnej a zimnej sezóny
    - Logistika, doprava

  • HORECA
  • Obchod
    GASTRO PASÁŽ | Mesto
    Autori | Pavel Suchánek
    Spoluautori | Ivan Nemeth, Michal Suchánek, Irakli Kakhadze
    Firma, ateliér | Suchánek, Architektonická kancelária | http://www.psarch.sk
    Foto | Bedrich Schreiber

    Autorský popis | Myšlienka nového food courtu vznikla z veľkých zmien na trhu na ktoré bolo treba reagovať. Predovšetkým je to odchod veľkého hypermarketu a nedostačujúca kapacita starého food courtu. Vychádzali sme z predpokladu že, tradičné food courty s jednoduchými reštauračnými jednotkami a centrálnym priestorom na sedenie poskytujú neosobný, hlučný a nudný zážitok. Dalším východiskovým bodom bola ambícia aby sa obchodné centrum sa stalo miestom, kde budú ľudia tráviť svoje voľné chvíle a naplnia si svoje voľno časové aktivity a potreby.

    Pozícia novej gastro pasáže vzišla z niekoľkých vyhľadávacích štúdii medzi 2014 a 2016 a nasledovala vyzvaná architektonická súťaž v prvej polovici 2016. Úžitková plocha novej gastro pasáže je približne 3 krát väčšia ako starý food court. Nová poloha v sebe skrýva niekoľko nevýhod, ktoré bolo treba zohľadniť pri návrhu. Je to najmä prístup z bočnej “servisovej” uličky a chýbajúca dvojpodlažná presklená fasáda orientovaná do parku. Priestor k dispozícii je 72 metrov hlboký, 24 m široký a 12m vysoký. Hĺbka priestoru bola azda najväčšia výzva. Veľký objem poskytoval veľké príležitosti.

    Projekt začína výkričníkom. Pre orientáciu a identifikáciu sme umiestnili na hranicu obchodnej uličky skulpturálny objekt “UFO”, ktoré je viditeľný z diaľkových pohľadov. Stredová komunikačná os vťahuje návštevníkov dovnútra a pozýva ich objavovať zámerne nečitateľný priestor. Po ľavej strane lavica s kaskádovým kvetináčom a vpravo tribúna ktorá vyúsťuje do exteriérovej terasy, ktorá ponúka výhľad na Galvániho ulicu. Tribúna svojim tvarovaním vytvára perspektívnu skratku, ktorá približuje zadné priestory a vnímanie inak príliš dlhého priestoru. Naproti veľkolepej tribúne sa nachádza menšia tribúna vklinená medzi dve reštauračné jednotky.

    Velká pozornosť bola venovaná zónam na sedenie. Každá z nich má individuálne materiálové, priestorové a nábytkové spracovanie s dôrazom na príjemné a prírodné povrchy a priaznivé akustické prostredie.

    Gastro Pasáž ponúka nevšedný a unikátny priestorový zážitok. Na prvý pohľad nie celkom čitateľný priestor v sebe skrýva materiálové variácie, rôznorodé priestory a výhľady.

    Miest na sedenie: 755
    Celková úžitková plocha Gastro pasáže: 10 672 m2
    Nájomné F&B jednotky: 18

  • Študentský koncept
    MULTIFUNKČNÁ TELOCVIČŇA STU MLADÁ GARDA | Mesto
    Autori | Juraj Ženiš
    Spoluautori | doc. Ing. arch. Ján Ilkovič, CSc.
    Firma, ateliér | ÚKAIS, FA STU | https://www.instagram.com/_jurajz_/
    Foto | Juraj Ženiš

    Autorský popis | Projekt je zameraný na modernizáciu športového areálu Mladá Garda vytvorením multifunkčnej telocvične prístupnej po celý rok pre študentov Slovenskej Technickej Univerzity. Multifunkčná nie len v zmysle športu - viacero druhov športov na ploche bývalého volejbalového a basketbalového ihriska, ale aj v zmysle kultúrneho využitia - koncerty, prednášky, študentský bazár, divadlo.

    Konštrukciu tvorí železobetón v kombinácií s oceľovým skeletom. Strop je vyhotovený z oceľovej priehradovej priestorovej konštrukcie nesúcej váhu intenzívneho substrátu pochôdznej zelenej strechy.

    Interiér je z veľkej časti tvorený z pohľadového vodo-nepriepustného betónu, nakoľko stavba je vsadená jedno podlažie pod úroveň terénu. Tvrdosť a surovosť betónu v kombinácií s jemnosťou lipového dreva dodávajú telocvični pôsobivý a moderný vzhľad. Akcent na stropnú priestorovú konštrukciu je vyjadrený v hravej oranžovej farbe.

Podpor hlasovanie a zdieľaj na Facebook. Ďakujeme ♥
Slovenská asociácia interiérových dizajnérov SAID s podporou partnerov a priateľských organizácii vyhlásila prvú slovenskú kategorizovanú súťaž o ceny v interiérovom dizajne. Do súťaže sa prihlásili interiéroví dizajnéri, architekti, umeleci, študenti, investori, výrobcovia ale aj dodávatelia interiérov.
Sledujte nás na sociálnych sieťach
Napíšte nám správu

    Hlasovanie verejnosti

    Porota

    Iľja Skoček ml. - predseda poroty

    Ing. arch. Iľja Skoček, ml. je autorom interiérových premien bratislavských reštaurácií, rekonštrukcií paláca Motešických, rekonštrukcie hotela Albrecht a množstva súkromných rezidenčných projektov. Od roku 2018 je externým pedagógom na Katedre architektúry SvF STU v Bratislave. V rokoch 2007 – 2013 a 2017 – 2019 bol členom Predstavenstva Slovenskej komory architektov a od roku 2019 je predsedom Predstavenstva Slovenskej komory architektov.
    Dana Mušecová

    Akad. arch. Dana Mušecová Študovala architektúru -špecializáciu interiérová tvorba a výstavníctvo u prof. V.Vilhana. Žije a pracuje v Bratislave. Špecializuje sa hlavne na interiérovú tvorbu, návrhy a realizáciu atypických interiérových prvkov. Vo svojom portfóliu má viacero návrhov a realizácií interiérov hotelov, wellness zariadení, kaviarní, administratívnych priestorov, súkromných domov a bytov. Zúčastnila sa viacerých výstav nábytkového designu, v roku 2001 mala samostatnú výstavu originálnych objektov v K Gallery v Bratislave.
    Dušan Voštenák

    Akademický architekt Dušan Voštenák, 1982 absolvent katedry architektúry na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u prof. Vojtecha Vilhana. Po ukončení štúdia člen skupiny ŠTÚDIO 85, v roku 1990 majiteľ firmy EMÓCIA DASIGN STUDIO v Žiline, od roku 1990 založil architektonický ateliér EURODESIGN Žilina, držiteľ ceny SKA CE ZA AR 2005 za interiér a CE ZA AR 2010 v kategórii rekonštrukcie. V roku 2011 zamestnaný na Mestskom úrade v Žiline ako vedúci oddelenia architektúry a urbanizmu. Autorské výstavy v PGU Žilina v roku 2004 a 2014. Od roku 2006 je regionálny zástupca SKA v Žiline a od roku 2018 člen Disciplinárneho senátu SKA. Od roku 2010 je organizátor deviatich ročníkov festivalu architektúry „Mesiac architektúry v PGU Žilina“
    Miroslav Zikmund

    Akad.arch. Miroslav Zikmund absolvoval VŠVU katedra architektúry v roku 1984, je autorizovaný architekt SKA. Venuje sa prevažne rekonštrukciám hotelových a rekreačných objektov, wellness, tvorbe interiérov, televíznej a eventovej scénografii, ako i i výstavníctvu a reklame. Prvky a podnety z jednotlivých disciplín rád premiešava a kombinuje s dôrazom na tvorivý proces všetkých zúčastnených strán.
    René Baďura

    doc. akad. soch. René Baďura - dizajnér, vysokoškolský pedagóg, autor publikácií, prednášok a článkov o dizajne. Viacnásobný člen alebo aj predseda hodnotiacej komisie na medzinárodnej výstave Nábytok a bývanie v Nitre. V roku 1989 absolvoval študijný program Priemyselný dizajn na VŠVU v Bratislave. Pôsobí na Technickej univerzite vo Zvolene na Katedre dizajnu nábytku a interiéru od roku 1992. Vystavoval doma i v zahraničí, spolupracuje s domácimi i zahraničnými firmami. Má za sebou študijné pobyty, stáže, prednáškové cykly a viedol workshopy v Belgicku, Brazílii, Číne, Fínsku, Nemecku, Španielsku, Veľkej Británii atď.
    Tomáš Čechvala

    Ing. arch. Tomáš Čechvala absolvoval FA STU v Bratislave v roku 2005. Od roku 2010 sa venuje vlastnej tvorbe a v súčastnosti vedie ateliér známy aj pre tvorbu interiérov pre pracovné prostredie na Slovensku a v zahraničí. Aktuálne získal ateliér cenu v súťaži Office roka v kategórií Inovatívna kancelária.
    Zuzana Cambelová

    Ing.Arch Zuzana Cambelová, absovovala Fakultu architektúry SVŠT v Bratislave v roku 1985. V roku 1996 založila spoločnosť CADÉ, ktorá sa zaoberá navrhovaním interiérov. V roku 2003 bola nominovaná na cenu Dušana Jurkoviča ako autor hotela Marrols v Bratislave. Špecializuje sa predovšetkým na interiéry hotelov a súkromných rezidencií.
    Zuzana Duchová

    Zuzana Duchová, kurátorka a publicistka, študovala vedu o výtvarnom umení na FiFUK v Bratislave a Universität Wien, obhájila dizertačnú prácu o kultúrnych mestách na STU v Bratislave. Externá kurátorka zbierky architektúry a nábytku Slovenského múzea dizajnu. Pracuje pre Creative Europe Desk Slovensko, kde sa zaoberá projektovým manažmentom medzinárodných kultúrnych projektov a grantami.
    Porota súťaže

    INSAID AWARDS podporujú títo partneri

    Príležitosť pre firmy

    Hľadáme fanúšikov a partnerov pre INSAID AWARDS 2020. Ak si myslíte, že vaša značka zapadá do nášho konceptu interiérového dizajnu, stante sa našim partnerom a podporte nás. Ďakujeme. Viac o výhodach v partner kite.

    Partneri insaid awards

    Na príprave súťaže INSAID AWARDS sa podielali

    • Martina Uhrinova
      Interiérový dizajnér
      KENDU
    • Milan Illes
      Projektový manažér
      KENDU
    • Michal Staško
      Dizajnér
      Staško dizajn
    • Ivan Matuška
      Dizajnér
      TRIFORM FACTORY
    • Miroslav Debnár
      VŠVU, Bratislava
      Katedra dizajnu
    • Michal C. Hronský
      FA STU, Bratislava
      Ústav interiéru a výstavníctva
    • Elena Farkašová
      TUZVO DF, Zvolen
      Katedra dizajnu nábytku a interiéru
    • Ivan Brezovský
      Biznis developer
      Teal rivers
    Ďalej spolupracovali
    • Táňa Kollárová
      Dni architektúry a dizajnu, DAAD
    • Táňa Lesajová
      Noiz.sk
    • Vlado Korček
      slovensky.in
    • Michal Hmirák
      BOLD Digital
    • Mária Rišková
      Slovenské centrum dizajnu, SCD
    • Peter Kukučka
      AT26
    • Vašo Kautman
      Katedra dizajnu, VŠVU
    • Adam Rakús
      Studio Mendelssohn
    • Maximilián Cvengroš
      InaAs
    • Branislav Loskot
      AT26
    • Eva Rutová
      Katedra dizajnu, VŠVU
    • Tomáš Beňadik
      Folk
    • Karolina Finková

    • Katarína Beličková
      MEJD

    Podpor prácu ľudí, ktorí súťaž INSAID AWARDS pripravili a zdieľaj info na Facebooku. Ďakujeme ♥
    Prihlás sa na odber noviniek a maj vždy čerstvé informácie o aktuálnych zmenách alebo výzvach.
    Zapoj sa do našich aktivít a tvaruj komunitu interiérových dizajnérov

      Ďakujeme a tešíme sa na teba.
      Na príprave spolupracovali