INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST – INSAID AWARDS

INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST

TEHELNE POLE | Bratislava
Ukončenie projektu 2020 | Riešená plocha 60 m²
Autori | Juraj Hubinsky
Spoluautori | Peter Kuklica, Martin Smerek
Firma, ateliér | Hubinsky atelier, Kuklica Smerek architekti | http://www.jurajhubinsky.com
Foto | Lousy Auber

Autorský popis | Funkčný a remeselne dotiahnutý interiér. Architekti Hubinský, Kuklica a Smerek pracovali na projekte od návrhu až po samotnú dodávku interiéru. Žiadne luxusné prvky, zariadenie, alebo dekor- Namiesto toho materiály v surovej forme, premyslené autorské riešenia a detaily. Investor si budúce bývanie predstavoval ako decentný, presvetlený byt, s použitím prírodných materiálov a väčšou kuchynskou linkou pre časté varenie, ktoré je jeho záľubou. “Mal v ideálnom prípade obsahovať prvky industriálneho dizajnu s nie príliš surovými riešeniami.” Nakoľko je byt v novostavbe, nebolo nutné výrazne zasahovať do pôvodne navrhnutej dispozície. Do otvoreného priestoru vložili architekti kompaktné bloky vstavaného nábytku, ktoré integrujú všetky potrebné funkcie. Výrazným prvkom v dennej zóne bytu sú odhalené železobetónové steny vo svojej konštrukčno-architektonickej podobe. “Materiál sme sa snažili v interiéri využiť, priznať ho a pracovať s ním. Povrch steny sa následne prebrúsil, napenetroval a zalakoval,” vysvetľuje Hubinský.
Na neutrálnom farebnom základe vyniká prírodná kresba dreva. Dubové parkety prechádzajú celým bytom, okrem vstupnej chodby a kúpeľne s wc, kde je keramická dlažba. Nábytok na mieru je vyrobený z odolnej brezovej preglejky, ktorú nájdeme aj na dverách, elegantne integrovaných do nábytkových stien. Prírodný materiál dopĺňa perforovaný plech na dvierkach niektorých skriniek. V kúpeľni textúru dreva nahrádzajú subtílne čierne kovové rámy, či zasklenie sprchového kútu s drôtosklom.
“Svietidlá sme vyberali s ohľadom na osvetlenie konkrétneho priestoru a vytvorenie rôznych typov atmosféry, keďže niektoré z nich sú stmievateľné. Výber súvisel so samotným priestorom, do ktorého bolo svietidlo vkladané s istou dávkou vtipu či gesta,” dopĺňajú na záver architekti.