INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST – INSAID AWARDS

INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST

ERSTE | Mesto
Autori | Tomáš Šebo, Igor Lichý, Martina Krajmer Matušová
Spoluautori | 
Firma, ateliér | Architekti Šebo Lichý s. r. o. | https://sebolichy.sk/
Foto | Martin Žilka

Autorský popis | Zadaním od klienta a požiadavka zamestnancov pracujúcich v oblasti IT bolo vytvoriť príjemné prostredie pre prácu z existujúceho uniformného kancelárskeho priestoru, nachádzajúceho sa na 11. podlaží administratívnej budovy Lakeside Park.

Dispozičné riešenie interiéru vyplynulo z fungovania tejto časti firmy, kde zamestnanci tvoria viacero pracovných skupín. Preto pôvodne veľký a hlučný open space nahradilo viacero menších pracovných priestorov, firemne nazývaných squad. Každý squad disponuje svojou malou ležérnou zasadačkou, ktorá slúži pre mítingy danej pracovnej skupiny, ale aj ako chill zóna. Zasadačka je vizuálne prepojená so svojím squadom cez sklenené priečky, pričom jedna plná stena uzatvára tento priestor od ďalšieho squadu. Zamestnanci majú možnosť si ju zatvoriť pomocou dvojkrídlových posuvných dverí, ktoré máju z obdivoch strán tabuľový povrch pre písanie počas mítingov, alebo na odkazy. Pozdĺž presklenenej fasády sa takto striedajú priestory s pracovnými miestami so svojimi chillout zónami. Aby nevznikol chodbový efekt, priestory zasadačiek sú do hlavnej komunikácie otvorené cez sklenené priečky, pričom v prípade potreby je možné ich od chodby oddeliť pomocou tenkých závesov, ktoré vizuálne uzatvárajú tento priestor, ale zároveň možno cez ne vnímať hĺbku priestoru. Srdcom celého priestoru je veľká kuchynka s leisure zónou s výhľadom na mesto a Malé Karpaty, ktorá sa dá uzavrieť a slúži na rôzne eventy pre celú firmu.

Dominantnou farbou celého interiéru je čierna, ktorá je použitá nielen na podlahe, ale prechádza cez steny až na samotný sadrokartónový podhľad. Jej použitie v takom rozsahu malo viacero dôvodov. Jedno hľadisko bolo stlmiť nadmerný slnečný jas, ktorý prechádza cez presklennú fasádu, pričom bolo potrebné mať neustále zatiahnuté žalúzie pri práci s počítačom. Eliminovať tak svetlé plochy, ktoré ho ešte znásobujú odrazom do priestoru. Na druhej strane necháva vyznieť výrazné farebné chillout zóny, ktoré dávajú každému squadu svoju vlastnú farebnú identitu. Z čierneho interiéru zároveň vystupujú nasvietené zelené steny, ktoré prinášajú do kancelárskeho prostredia zeleň vo forme kvetináčov umiestňovaných na vertikálnej oceľovej konštrukcii. Priestory kuchyniek a knižnice, ktoré slúžia pre všetkých zamestnancov, boli vytvorené ako drevené niky vložené do čierneho interiéru. Na plných stenách vrámci squadov a ich zasadačiek bol použitý koberec, čo výrazne zlepšilo akustiku celého priestoru.