INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST – Občiansky interiér – INSAID AWARDS

INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST – Občiansky interiér

SLSP NITRA MLYNY | Mesto
Autori | SIEBERT+TALAŠ, Ing.arch. Alena Ulejová, Ing.arch. Slavomír Valigurský
Spoluautori | Ing. arch. Marek Ortuta, Ing. Dušan Vajda
Firma, ateliér | SIEBERT + TALAŠ, spol. s r.o. | http://www.sieberttalas.com
Foto | Slavomír Valigurský

Autorský popis | SLSP Nitra Mlyny
V roku 2019 prišiel dlhoročný klient, Slovenská sporiteľňa, s novou požiadavkou na celkový koncept bankovej pobočky. Vytvorenie komfortnej samoobslužnej zóny pre klientov, kde budú umiestnené bankomaty a vkladomaty prístupné nonstop, aj po uzatvorení pobočky.
Atypický nájomný priestor s medziposchodím sa nachádza za presklenou exteriérovou fasádou s hlavným vchodom priamo z ulice.
Samoobslužná zóna je vysoká cez dve podlažia a ohraničená sklom, preto je na strope textilný lamelový podhľad pre zlepšenie akustiky.
Banková hala na prízemí má malú svetlú výšku, preto nie sú použité štandardné sadrokartónové podhľady, ale priznaná železobetónová doska s jej pôvodným povrchom, aj so všetkými potrebnými rozvodmi.
Zariadenie pobočky tvoria atypové stolárske obklady, typizované interiérové prvky a typový nábytok.
V obchodnom centre Mlyny v Nitre sa kvôli novej dispozícii nájomného priestoru, ktorý je z časti dvojpodlažný, navrhlo úplne nové schodisko v novej pozícii. Dizajnovo je schodisko kombinácia čiernych oceľových platní a dubových drevených obkladov s bezrámovým skleneným zábradlím. Je to konštrukcia zvarená z oceľových plechov, kde nosné vreteno schodiska tvorí plech hr. 20 mm a nástupnice s podstupnicami sú plechy hr. 10 mm zvarené do jedného celku. Nosným prvkom je aj čelný panel obkladaný dyhovanými doskami, v ktorom je skrytá oceľová rámová konštrukcia.