INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST – Občiansky interiér – INSAID AWARDS

INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST – Občiansky interiér

REKONŠTRUKCIA INTERIÉRU NÁSTUPNEJ STANICE LANOVKY - SKALNATÉ PLESO - LOMNICKÝ ŠTÍT | Mesto
Autori | Mgr. art. Patrik Bujňák
Spoluautori | Mgr. art. Patrik Bujňák, Ing. arch. Lukáš Sečka, PhD., Ing. arch. Igor Cziel, Mgr. art. Mária Bujňáková, Mgr. art. Michaela Bujňáková, PhD.
Firma, ateliér | Mgr. art. Patrik Bujňák - FURNICOOLTURE | http://www.furnicoolture.com
Foto | Ing. arch. Igor Cziel

Autorský popis | Predmetom tejto štúdie je komplexný návrh dizajnového riešenia interiéru v priestoroch nástupiska lanovky, vedúcej na Lomnický štít, v budove stanice na Skalnatom Plese. Plošná výmera riešeného priestoru je 117 m2. V súčasnosti je priestor, v ktorom sa návštevníci - cestujúci pohybujú skôr prevádzkovou chodbou. Požiadavkou bolo zatraktívniť priestory jedinečného miesta - bodu odkiaľ sa lanovkou vieme dostať na najvyšší bod na Slovensku - Lomnický štít. Celý riešený priestor je rozdelený do piatich častí, ktoré návrh sceľuje do jedného konzistentného celku atraktívneho pre návštevníka. Do kvalitatívne inej pocitovej dimenzie dostávajú priestor prvky ako jednotná nášľapná vrstva podlahy v celom priestore, materiálovo upravené povrchy stien a obklady z veľkoformátových drevovláknitých dosiek Valchromat, nové osvetlenie, prezentačné a informačné plochy či lamelový podhľad. Prvá miestnosť, do ktorej človek cestou k lanovke vkročí, je priestor chodby so schodiskom, definovaný ako informatívno-edukačný a nachádza sa v ňom tzv. časová os, prezentujúca dôležité míľniky z histórie lanovky. Pohyb návštevníkov je tu obojsmerný. Ďalej návštevník prejde výstupným priestorom a dostáva sa do medzipriestoru, prezentujúceho lanové cesty, cesty vedúce na vrchol. Umiestnenie a schéma centrálneho líniového osvetlenia je konceptuálnym odkazom na prvé zdolávanie vrcholu Lomnického štítu. Hľadania a určovania horolezeckých trás. Následne po prechode cez kamennú stenu, tvorenú polygonálnym obkladom, sa človeku naskytne možnosť vidieť cieľ cesty - pri dobrej viditeľnosti priamo vrchol Lomnického štítu. Umožňuje to presklená stena a historický ďalekohľad na osi hlavnej lanovej dráhy, akoby zo skalnej praskliny otočenej priamo na cieľový vrchol. Čakanie celej skupiny návštevníkov na lanovkovú kabínku je v najväčšej miestnosti spríjemnené videoprezentáciou, ukazujúcou aktuálne kamerové zábery z vrcholu Lomnického štítu. V miestnosti je tiež možnosť sedenia, počas čakania na kontrolu lístkov a samotný nástup pod dozorom odborného personálu obsluhy lanovky. Nasleduje prechod cez turniket a už len cesta priamo na vrchol.

Neobvyklé požiadavky investora:
Nutné zachovanie a rešpektovanie pôvodných kamenných obkladov z viacerých hľadísk. Zachovanie tohto pôvodného architektonického prvku a zároveň potenciálne vysoké predraženie investičných nákladov v prípade odstránenia a prepravy materiálu obkladu zo stanice.

Zvláštne okolnosti a špecifikácie rekonštrukcie:
- Drsné poveternostné podmienky pôsobenia na interiér počas obdobia zimy - nízke teploty, vlhkosť. Nadmorská výška stanice: 1754 m
- Vysoko frekventovaný priestor
- Striktne ohraničená doba realizačných prác mimo letnej a zimnej sezóny
- Logistika, doprava