INSAID AWARDS 2020 LAUREÁTI – INSAID AWARDS

INSAID AWARDS 2020 LAUREÁTI

REKONŠTRUKCIA MULTIFUNKČNEJ SÁLY POD KOSTOLOM DONA BOSCA NA DORNKAPLI V TRNÁVKE | Mesto
Autori | Michal Lang, Borislav Benedek
Spoluautori | /Akustika-AkuDesign s.r.o., Ing. Martin Jedovnický, PhD., Hunter Douglas Architectural, Vzduchotechnika: Projekčne: Ener group s.r.o., Ing. Martin Uváček OWA, Roman Pozdech – podhľad „baffle“, OWA consult collection - FreeStyle, Ing. Patrik Glassa – zadná akustická stena sály pod kostolom, podhľad v bočných lodiach kostola, Vzduchotechnika: Projekčne: Ener group s.r.o., Ing. Martin Uváček Realizačne: KLIMA KONZULT, spol. s.r.o., Ing. Peter Čulen, Osvetlenie: Projekčne: Ing. Friso Realizačne: BELLATRIX, s.r.o., Pavol Lesňák Ozvučenie a scénické osvetlenie: Realizačne: SRS Light Design s.r.o., Pavel Chmelan, spolupráca Peter Dovičovič, Alex Goliaš, Mobiliár: Realizačne: TRIFORM FACTORY s.r.o., Ing. Ivan Matúška, Podlahy a koberce: Realizačne: MRK CONTRACT, s.r.o., Juraj Leporis
Firma, ateliér | LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS s. r. o. | http://langbenedek.com
Foto | Welin Nagyová

Autorský popis | Úlohou bolo zlepšiť zastaralý vnútorný priestor, zabezpečiť nenáročnú prevádzku a údržbu interiéru a ponechať kontinuum „kultúrneho domu“ postaveného v duchu doznievajúceho funkcionalizmu od architekta Gabriela Schreibera z roku 1937.
Efektívnu výmenu vzduchu v polozapustenom priestore sály a v kostole zabezpečuje vzduchotechnika, ktorá je v bočných lodiach kostola prekrytá akustickými lamelami z netkaných tepelne tvarovaných textilných vlákien. Doplnené sú líniovým LED osvetlením korešpondujúcim s trámovým stopom hlavnej lode kostola.
Ramená schodiska vedúce z podlažia kostola, ktoré nadväzujú na hlavný vstup do sály cez repliky dvoch dvojkrídlových dverí z oratória, ubytovacieho bloku a "námestia za kostolom" sa zrekonštruovali. V otvorenom priestore je jasne čitateľná veľkorozponová železobetónová nosná konštrukcia. Steny, strop, nosné prvky a lezecká stena sú zjednotené bielym náterom, ktorý s lamelami (akustické "baffle") zavesenými pod stropom napomáha k rovnomernej distribúcii svetla v interiéri. Mäkké osvetlenie zabezpečujú líniové LED svietidlá. Od svetlého priestoru multifunkčnej sály (športoviska, komunitného priestoru, hľadiska) je vizuálne odčlenený tmavý priestor javiska a nový “vložený” prvok schodiska. Ten zároveň slúži ako druhý vstup do sály. Nová polyuretánová liata podlaha si zachovala pôvodnú farebnosť