Skip to main content

0 INAW 2023 – SHORTLIST – STUDENT


Warning: Attempt to read property "ID" on bool in /data/b/b/bbed369b-dff6-46f7-945f-f373b021bbaf/insaid.sk/web/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme-wordpress/functions.php on line 54

Warning: Attempt to read property "display_name" on bool in /data/b/b/bbed369b-dff6-46f7-945f-f373b021bbaf/insaid.sk/web/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme-wordpress/functions.php on line 56
SUSHIBAR | Študentský koncept
Ukončenie projektu 2023 | Riešená plocha 128 m²
Autori | Katarína Skladaná
Spoluautori |
Vedúci ateliéru, gestor | Ing. arch. Mgr. art. Ivana Naďová
Názov školy, fakulty alebo kurzu | Iná škola | www.tokajicka.sk

Autorský popis | Zadaním maturitnej práce bolo navrhnúť interiér Sushi baru. Riešený priestor má nepravidelný štvorcový pôdorysný tvar so svetlou výškou 3 metre a celkovou výmerou 128 m2.
Hlavnou ideou návrhu bola fúzia tradičnej japonskej kultúry stolovania so súčasným prístupom k univerzálnemu navrhovaniu verejného interiéru. Zámerom bolo dosiahnuť pokojný interiér, ozvláštnený použitím nepravidelných podhľadov obsahujúcich netradičné svietidlá. Ústredným materiálom je svetlé brezové drevo kombinované najmä s mramorom, čo vytvára jemnú eleganciu a zároveň dodáva pocit čistoty a pokoja. Úmyslom bolo docieliť opak pocitu zo zaužívaných ázijských bistro prevádzok.

V rámci navrhovaného riešenia je priestor rozdelený na 4 časti z toho 3 sú verejné. Hlavná časť, do ktorej priamo vstupuje zákazník, má výmeru 40 m2. Tento priestor zahŕňa: barový pult na ktorom sa priamo pripravuje podávané jedlo a poskytuje sedenie pre 4 osoby. Nájdete tu 3 typy sedenia: Klasické sedenie v podobe 2 stolov, pričom 1 umožňuje sedenie pre 2 osoby a priestor pre 2 vozíčkarov / Barové sedenie / Nízke sedenie na zemi - netradičné na európske pomery.
Druhá časť je od hlavnej zóny oddelená lamelovou priečkou, ktorá vytvára súkromie no zároveň umožňuje pohľad do súkromnej časti pomocou dvoch kruhových otvorov, ktoré súčasne slúžia aj ako vchody do tejto zóny. Súkromná časť je rozdelená na dve miestnosti a delí ich priečka s kruhovým výrezom slúžiacim na prechod. Obidve časti súkromnej zóny obsahujú lavicové sedenie pre 5 osôb a 1 vozíčkara. Posledným verejným priestorom sú toalety. Štvrtá - neverejná zóna slúži pre zamestnancov podniku ale aj ako sklad potravín.